Продукти
- пилешки гърди – 500 гр
- масло – 100 гр
- олио – 50 мл
- готварска сметана – 200 мл
- кисело мляко – 200 гр
- жълтък – 3 бр
- брашно – 5 с.л.
- лимон – 1/2 бр
- вода – 200 мл
- магданоз за поръсване – 4-5 стръка
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
Пиле фрикасе – убедени сме, че за повечето от вас тази семпла рецепта е синоним на истински домашен разкош. Това е детски спомен – от градината, от кухнята на мама или баба, от нещо мило и скъпо. И знаем, че вероятно всеки от вас е добавял някакви малки подобрения към нея, така че да пасне на вкуса му. Така е редно, кулинарията е динамична, развива се и се обогатява непрекъснато. Отколешните традиции важат с пълна сила, но се и създават нови. Да не говорим, че всеки дом е отделна вселена и има свои собствени правила.
Попадали сме на ожесточени интернет спорове как точно се прави пиле фрикасе. Убедени сме, че няма правилен или грешен. Това е нашият – с кисело мляко и сметана за по-плътен и наситен млечен вкус, с повечко масло и пилешко филе. Разбира се, можете да ползвате и вече сварено месо, останало от готвенето на нещо друго.
Нашата рецепта с филе ви дава бързо решение за делничните вечери, когато няма време за варене на пиле. За да подсилите вкуса на ястието, може да ползвате пилешки бульон, а не вода. Лимонът, който носи онези приятни леко кисели нотки, е задължителен. Без него иначе любимото фрикасе става много скучно. И за да бъде още по-вкусно, ние го предпочитаме с повече черен пипер.